Even meeliften op de Restaurantweek!

Om het belang van een goede (en gespreide) oudedagvoorziening laagdrempelig onder de aandacht te brengen, kan het handig zijn om mee te liften op het succes van anderen. Drie inspiratiebronnen voor dit te opzichtige promotie artikel van de Pensioenschijf van Vijf. En wat sluikreclame voor de Pensioen3daagse van Wijzer in Geldzaken. Het is voor het goede doel, zullen we maar zeggen.

1)      Mark Rutte is lesbisch
2)      De Restaurantweek
3)      Erica Verdegaal vraagt om tips over pensioen voor zaterdagrubriek in NRC

Allereerst een applausmoment. Raoul Heertje beleefde twee meesterlijke PR weken voor zijn nieuwe boek ‘Mark Rutte is lesbisch’. Ik vond vooral het NRC interview (vooral de abonnee versie) goed geplugd en uitgevoerd. Toch heb ik zijn boek nog niet gekocht, laat staan gelezen. Maar ik ben zeker van plan dat te gaan doen. Misschien zoals de meeste Nederlanders omgaan met informatie over hun oude dag. “Ik weet dat er zo’n internetsite is, waar ik mijn persoonlijke informatie overzichtelijk op het scherm krijg. Mijnpensioenoverzicht.nl, toch? Ja, daar hoor ik goede reacties over. Ga ik straks zeker eens bekijken.”  Mensen gaan liever naar de tandarts dan zich te verdiepen in hun oude dag. Hoeft ook niet meer als we straks kunnen tijdreizen. Met wat geluk, ga je straks op je 70ste gewoon even terug in de tijd om het pensioen vanaf je 30ste wel goed te regelen.  De viral van Stichting Pensioenregister was haar tijd ver vooruit. Beste Raoul, wat kost dat eigenlijk om lezers met  jouw humor te prikkelen eens na te denken over hun (financiële) oude dag? Of is deze promo voldoende voor een advertentie in je vijfde druk? (een tweet is ook al leuk)

De tweede inspiratiebron is logischerwijze de Restaurantweek. Voor de Pensioenschijf van Vijf een natuurlijke kruisbestuiving. Ik doe dit jaar overigens niet mee aan die Restaurantweek. Ben me aan het voorbereiden op mijn pensioen. Als ik tot mijn 70ste moet  wachten, moet je toch kunnen omgaan met verlangens op je 67ste te stoppen. Doorwerken is immers het leukst als er nog iets te wensen over blijft. Uit principe (en voor wat belastingaftrek) oefen ik met gepaste regelmaat om op niveau uit eten te gaan. Het moet wel speciaal blijven. Dus een hele week vind ik een beetje over de top. Daarbij komt dat de Restaurantweek mij iets te commercieel is geworden. Nu American Express als sponsor meedoet, kunnen we weer ouderwets op de pof uit eten.  “Eet nu, betaal later”, is de slogan die met enig schuldgevoel in me opkwam. Ook te gebruiken voor uw Griekse Gyros, Spaanse tapas en Ierse stew.  

Ik las vanochtend een tweet van Erica Verdegaal. Mijn laatste inspiratiebron voor dit artikel. Zij riep via Twitter op pensioentips in te sturen voor haar zaterdagrubriek in NRC. Nou, beste Erica, hopelijk geeft mijn visie nieuwe inspiratie voor je rubriek. In het kort:  er is meer in het leven dan pensioen! Zo hebben we een AOW en kun je zelf sparen via lijfrenten (bij bank of verzekeraar). Maar vergeet ook niet het eventuele eigen vermogen in het huis of de onderneming, of de te verwachten erfenis van de inmiddels grijze Baby Boom (spreek uit: baby boem)! Het grootste kapitaal voor later bestaat voor de meesten echter uit de eigen verdiencapaciteit. Dat menselijk kapitaal is wat mij betreft ‘het luchtventiel’ van de Pensioenschijf van Vijf! Met plezier (en af en toe een schouderklopje) naar eigen kunnen en vermogen ook op latere leeftijd lekker blijven doorwerken. Bijvoorbeeld in deeltijd. O ja, laat u vooral niet gek maken door de al geruime tijd achterhaalde 70%-van-uw-laatste-salaris pensioennorm. Wat u straks nodig heeft, bepaalt u natuurlijk zelf.

 Michael Visser

Share