Ieder zijn eigen pensioenschijf van vijf

Pensioenschijf van Vijf

Het Nibud en Wijzer in Geldzaken hebben in het kader van de Pensioen3daagse 2012 een speciale Pensioen-schijf-van-Vijf tool ontwikkeld. Erg leuk dat ze mijn idee zo voortvarend hebben opgepakt en hebben ontwikkeld tot een praktisch hulpmiddel voor consumenten. Uiteraard met mijn volledige steun! Ik ben benieuwd naar de reacties van de gebruikers. Klik hier om deze tool op de website van het Nibud starten en te zien hoe gevarieerd jouw pensioeninkomen straks is!

Voor de liefhebbers is hier mijn artikel te lezen waarin ik een klein kijkje in de keuken geef van mijn gedachte achter de Pensioenschijf van Vijf (gepubliceerd in Pensioen Magazine, maart 2011).

 Achtergrond Pensioenschijf van Vijf

Prof. dr. Gerry Dietvorst betoogt dat mensen zich meer en eerder dan tot nu toe het geval is in hun pensioen zullen moeten gaan verdiepen en met een bredere blik naar pensioen moeten gaan kijken. Het gezichtsveld moet worden verbreed van drie naar vijf pensioenpijlers. Eens! Maar ik kies daarbij liever voor een pensioen a la carte, een dynamische pensioenschijf van vijf. Min of meer naar analogie met de voedingsschijf, zoals het Voedingscentrum deze lang geleden als een leidraad voor gezond, lekker en veilig eten in de markt heeft gezet. Vanuit de pensioenoptiek zou het een hulpmiddel voor eerlijke en verantwoorde informatie voor een ‘welvarende oude dag’ kunnen zijn. De pensioenschijf zal het vooral moeten hebben van zijn grafische mogelijkheden. Minder tekst, meer plaatjes, meer emotie.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Michael Visser

Share